Požiar v spaľovni Fecupral je pod kontrolou, k jeho šíreniu nedochádza

07.10.2008 Prešov

Kovalík: \"Došlo k požiaru látok, ktoré boli určené na likvidáciu nebezpečného odpadu, teda všetko je na báze chlóru.
Pravdepodobne nešťastnou alebo zlou manipuláciou došlo k vznieteniu alebo výbuchu týchto látok. Momentálne nám na mieste zasahuje viac ako 40 hasičov z okresu Prešov, Sabinov, z Giraltoviec tuná máme, vyžiadali sme pomoc z Košíc. Aktuálne je všetko pod kontrolou, požiar sa nešíri ďalej, je lokalizovaný v budova, v ktorej vlastne začal. Bohužiaľ jeden zo zasahujúcich hasičov sa nadýchal splodín horenia a bol odvezený rýchlou zdravotnou pomocou na pozorovanie alebo na hospitalizáciu. \"

Prešov 7. októbra (TASR) – Požiar v spaľovni Fecupral na Jilemnického ulici v Prešove je pod kontrolou hasičov a nedochádza k jeho šíreniu na okolité budovy v objekte. Uviedol to pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove Peter Kovalík.
Na mieste zasahuje viac ako 40 hasičov z Prešova, Sabinova, Giraltoviec a Košíc. O pomoc požiadali aj závodné hasičské útvary prešovského letiska a kolegov z Kapušian, ktorí dodávajú penidlo na hasenie ohňa. Likvidáciu požiaru sťažuje podľa Kovalíka aj skutočnosť, že horiace chemikálie na báze chlóru nemožno hasiť vodou, preto požiadali spoločnosť Chemko Strážske o poskytnutie práškového vozidla.
\"K vznieteniu alebo výbuchu látok na likvidáciu nebezpečného odpadu došlo pravdepodobne zlou manipuláciou. To sú však len predbežné odhady. K príčine sa budeme môcť vyjadriť až po vyšetrovaní. Počas likvidácie požiaru došlo aj k zraneniu jedného zo zasahujúcich hasičov, ktorý sa nadýchal splodín a museli ho odviesť do nemocnice, \" dodal Kovalík.
Ihneď po hlásení o požiari hasiči informovali príslušné orgány, ktoré prijali opatrenia na ochranu obyvateľstva pre prípad, že by došlo k úniku toxických látok.
V súvislosti s požiarom v sklade chemických látok na Jilemnického ulici nariadil krízový štáb mestského úradu evakuáciu budov, ktoré sa nachádzajú vo vzdialenosti do 400 metrov od epicentra. Ľudí na uliciach Jilemnického, Košická, Petrovanská, Pod Wilec hôrkou informovali prostredníctvom mestskej polície a civilnej ochrany, aby neotvárali okná. Rovnaké opatrenie prijali aj na sídlisku Šváby. Ulice Budovateľská a Jilemnického úplne uzatvorili. Polícia dopravu presmerovala po obchádzkových trasách.
 

Vyberte región